Zelfvertrouwen en eigenwaarde

05-06-2023

Na een jarenlange herhaling van mezelf constant bekritiseren ben ik er eindelijk achter gekomen hoe je dit kan stoppen (grotendeels). 

Dit is gekomen na een video van Damon Cart, die ik extreem dankbaar ben omdat hij me zo snel uit mijn stuck state heeft weten te krijgen.

Het was een gewoonte geworden. Ik voelde me altijd al anders dan anderen en dacht dat ik moest zijn zoals zij waren om geliefd te worden. Dus ik moest me aanpassen, want ik was natuurlijk niet goed genoeg zoals ik was. Dat kon niet, want ik leek totaal niet op die succesvolle mensen out there die het allemaal voor mekaar leken te hebben. Dus ik probeerde van alles en nog wat, las 100en boeken en er veranderde niks. Ik snapte het wel, ik zag het wel dat ik mezelf kapotmaakte, maar ik had nog steeds geen duidelijke handvaten over HOE ik dat nu eigenlijk kon stoppen.

Na de videos van Damon Cart werd het me al snel duidelijk.

JOUW EIGENWAARDE EN ZELFVERTROUWEN ZIJN VERBONDEN AAN HET BEELD DAT JE VAN JEZELF HEBT GECREËERD EN HOEZEER JE DAT BEELD LEUK OF NIET LEUK VINDT.

Het begint allemaal bij het uitzoeken wat jouw hoogste waarden zijn.  Niet die van de anderen, niet die van je ouders, de omgeving of de maatschappij. Die van jou!?

Weet ja dat niet? Dan is het hoogtijd om daarachter te komen!

"'the first half of your life you live for other people, the second half you life for yourself! "  quote by Freud.

De eerste helft van je leven draag je je hele conditionering nog met je mee die je door je opvoeding hebt ontvangen. Je nam alles wat jouw zorgpersonen je leerden aan als WAAR! Omdat je vertrouwen in de goedheid van anderen toen nog heel erg hoog was. Alle gebeurtenissen en reacties heb je gegeneraliseerd in jouw self concept. Dat is het verhaal dat je van jezelf hebt gemaakt. Het is dus een generalisatie over wie jij gelooft dat je bent. En je zelfvertrouwen heeft te maken met hoe jij dat self concept beoordeeld, hoe je je daarover voelt, goed of slecht.

Hoeveel te meer je self concept in lijn is met je eigen hoogste waardes, hoe meer zelfvertrouwen je zal hebben, want je valideert in feite jezelf. Je hebt geen externe validatie nodig omte voelen dat jij je eigen waardes naleeft.

Als voor jou bvb de waarde ''verbinding'' heel belangrijk is, maar je voelt je in het leven nauwelijks goed verbonden of veilig gehecht aan jezelf (grenzen aangeven) of anderen, dan zal dit te voelen zijn in je zelfvertrouwen en doorwerken naar je eigenwaarde.   Als je '' compassie '' hebt als waarde en enkel naar anderen compassie kan hebben, maar niet naar jezelf, dan kan jouw eigenwaarde niet goed voelen. Als je heel veel waardes nastreeft, die eigenlijk niet van jou zijn, maar van de gemiddelde mens of de maatschappij, dan ook zal jouw eigenwaarde een deuk krijgen omdat die gewoon eigenlijk voor jou belangrijk niet zijn, maar je jezelf er wel telkens voor op je kop blijft geven. 

Ga op zoek naar wat jou drijft, gelukkig maakt, passie en voldoening geeft etc. en gebruik die waardes als jouw kompas voor het leven!  Bij elke beslissing zal je bewust gaan kiezen voor datgene wat jou het meeste voldoening geeft. Je zal automatisch de motivatie en energie voelen stromen omdat je meer en meer in lijn leeft met de dingen die jou van nature uit energie geven!

Try is... het is echt zo simpel als het lijkt :-)